ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Πρόκειται για μια φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται στα ούλα. Οφείλεται κυρίως στην Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα και αποτελεί το πρώτο στάδιο της νόσου των ούλων. Χαρακτηρίζεται από ερυθρά και οιδηματώδη (διογκωμένα) ούλα καθώς και αιμορραγική αντίδραση κατά τη διάρκεια της στοματικής υγιεινής, κατά την κλινική εξέταση, ή ακόμα και αυτόματα. Η θεραπεία της περιλαμβάνει την αποτρύγωση και στίλβωση των δοντιών (καθαρισμός). Στα πλαίσια της θεραπείας αυτής, απομακρύνονται από τις οδοντικές επιφάνειες οι τρυγιακές εναποθέσεις (πέτρα) και στιλβώνονται, δηλαδή απομακρύνονται οι χρωστικές που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (π.χ. κάπνισμα). Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εκπαίδευση του ασθενή στην άσκηση σωστής στοματικής υγιεινής, με στόχο τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Εξαιρετικά σημαντικό είναι, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής να επανέλθει στο ιατρείο μας, στα χρονικά διαστήματα που συνιστά ο θεράπων οδοντίατρος.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδη νόσο μικροβιακής αιτιολογία και αποτελεί εξέλιξη τους ουλίτιδας. Προσβάλλει το σύνολο των ιστών του περιοδοντίου και προκαλεί καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι, κυρίως του οστού. Τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν τα εξής: περιοδοντικοί θύλακοι, απώλεια οστού, μεταβολές του όγκου των ούλων, αιμορραγία, κινητικότητα των δοντιών, παθολογική μετακίνηση των δοντιών, περιοδοντικά αποστήματα. Η συντηρητική της θεραπεία περιλαμβάνει την αποτρύγωση – στίλβωση, καθώς και τις ριζικές αποξέσεις, δηλαδή την απομάκρυνση των εναποθέσεων από τη ριζική επιφάνεια των δοντιών και τη λείανσή της. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις, ίσως χρειαστούν παράλληλα χειρουργικές τεχνικές. Βασικό ρόλο για την επιτυχία της θεραπείας, αλλά και τη διατήρηση του αποτελέσματός της, παίζει και πάλι η εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής από τον ασθενή, σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίνονται, αλλά και η επάνοδος του ασθενούς στο ιατρείο, σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.

ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ

Πρόκειται για τον τρόπο αντιμετώπισης της τερηδόνας, της νόσου που καταστρέφει τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς. Για τις άμεσες εμφράξεις χρειάζεται μία μόνο επίσκεψη, κατά την οποία απομακρύνεται από το δόντι ο κατεστραμμένος ιστός και στη συνέχεια τοποθετείται στην κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο υλικό , σύνθετη ρητίνη.

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι η διαδικασία (απονεύρωση) που ακολουθείται όταν το δόντι έχει υποστεί τέτοια βλάβη, ώστε δεν μπορεί να διατηρηθεί η ζωτικότητά του ή είναι ήδη νεκρό. Ένα δόντι χρήζει Ενδοδοντικής Θεραπείας εάν έχει εκτεταμένη τερηδονική βλάβη, η οποία επηρεάζει τον πολφό (μαλακός ιστός νεύρων και αγγείων), εάν έχει υποστεί ρωγμή/κάταγμα, ή εάν έχει ήδη εκτεταμένη αποκατάσταση. Κατά την Ενδοδοντική Θεραπεία απομακρύνεται ο πολφός που βρίσκεται στην εσωτερική κοιλότητα του δοντιού, αυτή καθαρίζεται και απολυμαίνεται και στη συνέχεια πληρούται με κατάλληλο εμφρακτικό υλικό. Μετά την ολοκλήρωση της Ενδοδοντικής Θεραπείας, θα πρέπει να γίνει η αποκατάσταση του δοντιού με άμεσες (έμφραξη Σύνθετης Ρητίνης) ή και έμμεσες τεχνικές (ένθετο, επένθετο, υπερένθετο, στεφάνη).

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Στις περιπτώσεις όπου η εξαγωγή του δοντιού αποτελεί μονόδρομο, φροντίζουμε, ώστε η ιδιαίτερα αγχώδης για τον ασθενή διαδικασία αυτή, να πραγματοποιείται όσο πιο ανώδυνα και ατραυματικά γίνεται, με γνώμονα πάντα τον εφησυχασμό και την ανακούφιση του.