ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τον ασθενή στην άσκηση σωστής και αποτελεσματικής Στοματικής Υγιεινής, εφόσον η μακροχρόνια επιτυχία οποιουδήποτε θεραπευτικού σχεδίου εξαρτάται άμεσα από τη διαδικασία αυτή. Ο ασθενής εκπαιδεύεται και εξοικειώνεται με τη διαδικασία στοματικής υγιεινής, μέσω της επίδειξης σε εκμαγείο.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μια διαδικασία απαραίτητη ,για την υγεία των δοντιών και του στόματος. Στη διάρκεια ενός καθαρισμού αφαιρούνται οι επιφανειακές χρωστικές ουσίες που έχουν επικαθήσει στα δόντια και αφαιρείται η τρυγία (πέτρα). Ο καθαρισμός ολοκληρώνεται με τη στίλβωση (γυάλισμα) των δοντιών. Πραγματοποιείται καθαρισμός με υπερήχους σε συνδυασμό με στίλβωση ή αεροστίλβωση. Προλαμβάνεται η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή των ούλων, η ελκονεκρωτική ουλίτιδα, η περιστεφανίτιδα και η εμφυτευματίτιδα. Ο συνολικός χρόνος που διαρκεί ένας καθαρισμός είναι περίπου μία ώρα, ενώ η μέση συχνότητά του είναι δυο φορές τον χρόνο.

ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Εφαρμόζεται επάνω στις οδοντικές επιφάνειες με gel φθορίου. Η διαδικασία αφορά εφήβους και ενήλικες, με σκοπό την αύξηση της αντίστασης των δοντιών ενάντια στην τερηδόνα, αλλά και για την αντιμετώπιση της οδοντικής ευαισθησίας.

SEALANTS

Eφαρμόζεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο της πρόληπτικής οδοντιατρικής, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας. Οι βαθιές αύλακες – σχισμές και βοθρία στις μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών είναι τα πλέον ευπαθή σημεία των επιφανειών τους για την εμφάνιση τερηδόνας. Οι επιφάνειες αυτές τροποποιούνται, με την εφαρμογή ειδικών επικαλύψεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ανατολή των δοντιών εντός της στοματικής κοιλότητας. Με τον τρόπο αυτό, αποφράσσονται οι οπές και οι σχισμές, γίνονται πιο αβαθείς και έτσι δεν εισχωρούν τροφές και μικρόβια στην περιοχή. Στόχος μας είναι τα δόντια να καθαρίζονται ευκολότερα και να προλαμβάνεται ο τερηδονισμός τους.